آشنایی با انواع محصولات بهداشتی مو و پوست

طبقه‌بندی محصولات آرایشی بهداشتی بر اساس عملکرد

محصولات آرایشی بهداشتی بر اساس عملکرد به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • محصولات زیبایی پوست مثل لوازم‌آرایش، لاک ناخن
  • محصولات مراقبت و محافظت از پوست مثل ضدآفتاب ها، مرطوب‌کننده ها و پاک‌کننده‌ها
  • محصولات زیبایی و مراقبت مو

کرم های روشن کننده

کرم‌های روشن‌کننده با مکانیزم های مختلفی عمل می‌کنند. تخریب ملانوسیت ها، مهار تشدید ملانوزوم، مهار سنتز تایروسیناز، مهار ملانین سازی، تداخل در انتقال ملانوزوم ها و تأثیر شیمیایی بر ملانین از مکانیزم‌های مختلف کرم‌های روشن‌کننده است.

محصولات مراقبت و محافظت از پوست

صابون‌ها و پاک‌کننده‌ها

هدف استفاده از این ترکیبات پاک کردن آرایش، چربی و کثیفی از سطح پوست است که جهت سرعت بخشیدن به تمیز کردن پوست از این فرآورده‌‌ها استفاده می‌‌شود.
مدت‌ها صابون به‌عنوان پاک‌کننده اصلی بود ولی امروزه پاک‌کننده‌ها جایگزین صابون استفاده می‌‌شوند چراکه رطوبت پوست را بهتر حفظ می‌‌کنند.
بعضی پاک‌کننده‌ها به شکل کرم یا امولسیون هستند که منفعت بیشتری نسبت به صابون و آب دارند ولی نباید به‌عنوان مرطوب‌کننده استفاده شود. این ترکیبات برای پاک کردن آرایش چرب که مقاوم به آب است توصیه می‌‌شود. این ترکیب برای افراد با پوست ظریف توصیه می‌‌شود. اگرچه این مواد باید با آب شسته شوند.

تونرها و شاداب کننده‌ها

هدف استفاده از این ترکیبات برطرف کردن چربی و یا باقیمانده صابون است ولی علاوه بر آن اثر نرم‌کننده نیز بر پوست دارند. در مواردی که شوینده‌‌های قلیایی استفاده می‌‌شود شاید مصرف این ترکیبات ضروری به نظر برسد.
درصورتی‌که رتینوئید مصرف می‌‌کنید، مصرف این ترکیبات پوست را قرمز، ملتهب و دچار خارش پوست می‌‌کند. در این صورت استفاده از ترکیبات فاقد الکل مفید است.

مرطوب‌کننده ها

مهم‌ترین فاکتور در انتخاب نوع مرطوب‌کننده، تعیین نوع پوست است.
پوست خشک:  فاقد درخشندگی است. منافذ به‌سختی قابل تشخیص است و این افراد معمولاً پوست‌های روشن‌تری دارند. در افراد با پوست بسیار خشک گاهی پوسته‌پوسته شدن و ترک پوستی قابل شهود است.
پوست چرب: این پوست براق به نظر می‌‌رسد خصوصاً در ناحیه پیشانی، بینی، چانه، در لمس چرب است. منافذ پوستی بزرگ قابل مشاهده است این افراد مستعد آکنه در بلوغ هستند.
پوست نرمال : حالتی بین خشک و چرب است. نه براق و نه چرب در لمس هستند. به نظر مرطوب می‌‌رسد. منافذ پوستی بزرگ نیستند.
پوست ترکیبی : T-Zore این پوست‌ها که شامل پیشانی، پل بینی، مرکز چانه است فعالیت غدد سبابه شدیدتر است. در این نواحی چرب می‌‌باشد.
کرم‌های دور چشم
هدف درواقع شبیه کاربرد مرطوب کننده‌‌ها است. البته این ترکیبات بسیار گران‌تر هستند. به دلیل اینکه ماده فعال مرطوب کننده‌‌ها برای دور چشم می‌‌تواند تحریک‌کننده باشند. این ترکیبات باید برای پوست نازک اطراف چشم قابل تحمل باشند و میزان رطوبت موردنیاز نیز در استفاده از این ترکیبات یک ملاک است.

ضد آفتاب‌ها

ضد آفتاب‌ها جزء موارد ضروری برای مراقبت پوستی هستند.

بیماران باید مراقبت کامل از اشعه UVB,UVA داشته باشند هرچقدر پوست فرد روشن‌تر باشد احتمال آسیب بیشتر است.

لایه‌بردارها

این ترکیبات لایه استراتوم کورنئوم (لایه شاخی) را تخریب می‌‌کند. Scrub یا مالش بر اساس عمل فیزیکی لایه‌بردارها پایه‌گذاری شده است. شایع‌ترین ترکیباتی که به‌عنوان لایه‌بردار به کار می‌‌روند، آلفاهیدروکسی اسید (AHA)، بوتیلتید هیدروکسی آنیزول (BHA) و رتینوئیدها هستند. با استفاده از این ترکیبات بازسازی پوست انجام می‌‌شود و پوست نرم‌تر و شفافت تر به نظر می‌‌رسد.

ماسک‌ها

ماسک‌‌ها یک سیستم انتقالی هستند و بیماران معمولاً این فرآورده‌‌ها را برای سفت کردن پوست، پاک کردن عمقی منافذ پوستی و مرطوب کردن پوست استفاده می‌‌کنند.

ضدعرق

آنتی پرسپیرانت هایا ضدعرق ها دسته از محصولات آرایشی بهداشتی است که به منظور کاهش تعریق و کاهش بوی بد ناشی از تعریق استفاده می‌شوند.

دئودورانت، ماده ضدبو

دئودورانت نام دیگر محصولات آرایشی بهداشتی ضد بو یا خوشبوکننده است که برخلاف ضد عرق‌ها، تعرق را کاهش نمی‌دهند بلکه بوی بد عرق را می‌پوشانند یا باکتری‌های مولد بوی بد را از بین می‌برند

آنتی سلولیت

آنتی سلولیت را معمولاً مترادف با لاغری و سلولیت را مترادف با چاقی موضعی تعبیر می‌کنند.

محصولات آرایشی و مراقبت از مو

شامپو

شامپوها فراورده‌هایی هستند که پس از مصرف چربی‌های سطحی -ترشحات طبیعی پوست -چرک‌های ناشی از محیط و باقی‌مانده فرآورده‌های آرایش و بهداشتی را از مو و پوست سر بدون آن که اثر نامطلوبی داشته باشند پاک می‌کنند و بعد از شست‌وشو باید مو سر براق -طبیعی -بدون شوره و شکنندگی و از لحاظ فرم پذیری قابل کنترل باشد.

سرم/ روغن مو

سرم و روغن برای شفاف‌سازی و رطوبت دهی به موهای مرطوب و خشک استفاده می‌شود. بعد از سشوار کردن ممکن است موهای نازک و معمولی، چرب جلوه کنند بنابراین برای این دسته از موها حجم سرم و روغن مصرفی را کاهش دهید. برای شروع به اندازه یک سکه کف دست خود بریزید و از پایین موها شروع کنید در صورت نیاز مقدار کمی اضافه کنید.

موس مو

موس برای موهای معمولی عالی است زیرا می‌تواند موها را خیلی طبیعی حجیم کند. شانه زدن مو در زمانی که مرطوب است یا سشوار کردن برای حجم دادن مو با موس مؤثر است. به میزان متعادل و از این محصول استفاده کنید. میزان کافی از آن موهای شما ثابت و باحالت نگه می‌دارد. اما میزان زیاد آن باعث فر شدن موها می‌شود. برای شروع از حجمی به‌اندازه یک توپ پینگ‌پونگ از این محصول استفاده کنید.

اسپری مو

اسپری مو یکی از بهترین محصولات جهانی است. بسته به نوع محصول و نیاز شما می‌تواند موها را آزاد یا کاملاً ثابت نگه دارد. برای جلوگیری از شکننده شدن مو پس از اسپری هیچ‌گاه از آن بر روی موهای مرطوب استفاده نکنید. می‌توانید اسپری را روی هر مدل مویی استفاده کنید.

ژل مو

هرچند ژل دارای انواع مختلف در درجه نگه‌داری است. اما هنوز یکی از قدرتمندترین حالت‌دهنده‌ها محسوب می‌شود. ژل برای حالت‌دهی موهای کوتاه که نیاز دارند ثابت و بدون حرکت باشند بسیار مناسب است. برای شروع به‌اندازه یک‌چهارم کف دست خود از ژل استفاده کنید و به‌طور مساوی در تمام نقاط مو، جلو و عقب توزیع کنید.

واکس/ پماد مو

واکس و پماد در قدرت نگه‌داری مشابه ژل هستند. اما در زمان استفاده از واکس یا پماد موها دارای انعطاف‌پذیری و حرکت بیشتری نسبت به ژل هستند. از پماد برای مشخص و جدا کردن تکه‌های موهای کوتاه برای ایجاد بافت روی موهای بلند استفاده می‌شود. محصولات واکس دارای قدرت بالاتری هستند و باعث براق شدن موها می‌شوند. از یک مقدار کوچک آن طبق دستور راهنمای همراه محصول استفاده کنید.

کرم‌های حالت‌دهنده مو

کرم‌های حالت‌دهنده دارای درجه‌های نگه‌داری متفاوتی هستند و روی موهای خشک و خیس قابل استفاده می‌باشند. نسبت به پماد سبک‌تر هستند. بعد از سشوار کردن از کرم حالت‌دهنده استفاده کنید و مقایسه کنید کدام یک شما را به آن چیزی که می‌خواهید نزدیک کرده است. برای شروع به اندازه یک سکه از محصول را بردارید سپس اگر موهای شما بلند است به میزان آن اضافه کنید.

رنگ مو

رنگ موها به دو دسته رنگ‌های موقت و اکسیداسیون تقسیم می‌شوند. رنگ‌های موقت نیازی به پراکسید هیدروژن ندارند.

دانه‌های رنگی آن‌ها به علت کوچک بودن به‌آسانی وارد کوتیکل مو شده و زیر پولک‌ها قرار می‌گیرد و چون واکنش شیمیایی انجام نشده، با یک یا دو بار شامپو کردن به آسانی از داخل مو خارج می‌شوند. رنگ‌های اکسیداسیون نیاز به پراکسید هیدروژن دارند و خود به دو دسته رنگ‌های دائمی و نیمه دائمی تقسیم می‌شوند.

رنگ‌های نیمه دائمی به‌صورت ژله‌اند و به مدت ۱۲ تا ۱۵ بار شامپو کردن دوام داشته و به تدریج از موها خارج می‌شوند.

دکلره مو

اگر بخواهید رنگ موهایتان را سه درجه از رنگ فعلی روشن‌تر نمایید، باید اول موها را دکلره کنید.

محلول های ضد ریزش مو

در بازار پرهیاهوی محصولات آرایشی بهداشتی خیلی از محصولات، خیلی‌ها ادعا می‌کنند محصولشان ضد ریزش مو است. اطلاعات صحیح و بی‌طرف خیلی کم یاب شده.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *